Piszke Papír - Minden esetre

Fenntartható nyár: Hogyan élvezhetjük a természetet környezetbarát módon?

Ahogy beköszönt a nyár, sokunkat elkap a vágy, hogy elhagyjuk a városi zajt és felfedezzük a természet szépségeit. Azonban ilyenkor is érdemes tudatosan cselekedni :)

Összegyűjtöttünk néhány tippet és ötletet, hogyan tehetjük környezetbarátabbá a nyári kalandjainkat:


1. Közlekedés

Egyik legfontosabb dolog, amit megtehetünk, hogy megválasztjuk a környezetbarát közlekedési lehetőségeket. Inkább válasszuk a tömegközlekedést vagy a biciklizést, ha lehetséges. Így nem csak a szén-dioxid-kibocsátást csökkentjük, hanem a friss levegőn való aktív közlekedéssel egészségünket is támogatjuk. Nem mellesleg így mindenkinek van lehetősége gyönyörködni a tájban és hidd el, sokkal nagyobb buli, mint a kocsiban ülni.


2. Szállás

Amikor a nyaralás helyszínét választjuk, fontos figyelembe venni a fenntarthatóságot. Keressünk olyan szálláslehetőségeket, amelyek a környezetvédelmet támogatják. Az ökológiai szállodák, kempingek és turisztikai intézmények gyakran komposztálást, energiahatékony megoldásokat és környezetbarát kezdeményezéseket alkalmaznak. Több szálláshely is feltűnteti már, hogy környezetbarát tisztítószerekkel takarítanak vagy éppenséggel megújuló energiaforrást használnak.

Amennyiben nincs szükséged rá ne használd és ne vidd el az ajándékba adott kis termékeket. Ezzel ugyanis indokolatlanul termeled a szemetet.

Ezenkívül érdemes megfontolni a helyi gazdaság támogatását is, például helyi termékeket fogyasztva vagy helyi kézművesek munkáit megvásárolva.


3. Vízfogyasztás

A nyári időszakban gyakran keressük a hűsítő hatást a vízparton. Amikor strandra látogatunk, tegyünk erőfeszítést arra, hogy ne terheljük feleslegesen a környezetet. Vigyünk magunkkal újrahasznosítható kulacsot, amelyet feltölthetünk, és kerüljük az egyszer használatos műanyag palackokat.


4. Fényvédelem

Ne felejtsük el a naptej környezetbarát verzióját használni, amely nem tartalmaz káros anyagokat, és ne vigyünk magunkkal semmilyen műanyag hulladékot a strandra.


5. Turistáskodás

A természettel való kapcsolatfelvétel egy másik fontos része a nyári környezetbarát életstílusnak. Használjuk ki a lehetőséget, hogy személyesen megismerjük a helyi élőhelyeket, túrázzunk a nemzeti parkokban és természetvédelmi területeken. Azonban ne feledkezzünk meg a "hagyd csak ott, ahogyan találtad" elvéről sem. Hozzunk magunkkal egy kis zsákot, amiben összegyűjthetjük a saját szemetünket és mások által ott hagyott hulladékot is.


6. Étkezés

A nyári időszakban gyakran tartunk piknikeket és grillezéseket a szabadban. Próbáljunk meg elkerülni az egyszer használatos műanyag evőeszközök és tányérok használatát. Inkább válasszunk újrahasznosítható vagy komposztálható opciókat, például bambusz evőeszközöket vagy rozsdamentes acél tálat. Emellett előnyben részesítsük a helyi, szezonális élelmiszereket, melyek támogatják a helyi gazdaságot és csökkentik a szállítás során keletkező üvegházhatású gázok kibocsátását.


7. Víztakarékosság

Végül, de nem utolsósorban, fontos, hogy szem előtt tartsuk a víztakarékosságot is a nyári hónapokban. Az ilyenkor tapasztalható meleg időjárás miatt gyakran növeljük a vízfogyasztást. Figyeljünk oda, hogy ne pazaroljunk vizet, például zárjuk el a csapot fogmosás közben vagy rövidítsük le a zuhanyidőt. Emellett érdemes megfontolni a kerti öntözési módszerek fenntarthatóbbá tételét is, például esővízgyűjtő használatát vagy csepegtetőrendszer kiépítését.


A környezetbarát nyár nemcsak hogy segít a Föld megóvásában, de inspiráló és élvezetes is lehet. A fenntartható döntésekkel és tudatos szemlélettel megtapasztalhatjuk a természet szépségeit anélkül, hogy kárt tennénk benne. Induljunk el ezen az úton, és tegyük a környezetvédelmet az életünk részévé a nyári kalandok során is!


Széchenyi 2020 - Befektetés a jövőbe - Európai Regionális Fejlesztése Alap