Piszke Papír - Minden esetre

A csomagolásra használt műanyagok és a környezetszennyezés

Tudtad, hány év alatt bomlik le egy műanyag csomagolás? Cikkünkből megtudhatod és azt is, hogyan csökkentsd a mennyiségét a háztartásodban. 

A műanyagok az emberi élet számos területén nélkülözhetetlenek lettek, és különösen elterjedték a termékek csomagolásában. Azonban a csomagolásra használt műanyagok elterjedése súlyos környezetszennyezési problémákat okoz világszerte. Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk, miért vált a csomagolásra használt műanyagok egyik legnagyobb környezeti veszélyforrássá, és milyen hatással van ez a bolygónkra.

A műanyagok és az időtartamuk

A műanyagokat csomagolásra az 1950-es években kezdték el szélesebb körben használni. Az első műanyag csomagolóanyagokat az élelmiszeriparban kezdték el alkalmazni, majd gyorsan terjedtek az ipar más területeire is.

A műanyagok korábban is léteztek, de az ipari műanyaggyártás és a széleskörű felhasználásuk csak az 1940-es és 1950-es években indult meg. Ezek a műanyag csomagolások gyorsan népszerűvé váltak a kereskedelmi szektorban, mert könnyűek, olcsóak és sokféle formában és méretben előállíthatók.

Sajnos a műanyag csomagolóanyagok népszerűségének növekedése nem járt együtt azok megfelelő újrahasznosításával.

Az egyik legnagyobb probléma a csomagolásra használt műanyagokkal az, hogy a legtöbbjük rendkívül lassan bomlik le a természetben. A hagyományos műanyagok, mint például a polietilén (PET) és a polipropilén (PP), több száz évig is megmaradhatnak a környezetben. Ennek következtében rengeteg műanyaghulladék felhalmozódik a szárazföldön és a tengeri környezetben egyaránt, ami minden évben rengeteg állat halálát eredményezi.

Műanyag típusaLebomlási idő (év)
Polietilén (PET), Polipropilén (PP)500+
Polivinil-klorid (PVC), Polietilén-tereftalát (PETE)100+
Polipropilén (PP)20-50

Műanyag hulladék és óceáni szennyezés

A csomagolásra használt műanyagok jelentős része bekerül a tengerekbe és óceánokba, és így jelentős környezetszennyezést okoz. Az óceánokban található műanyaghulladék nagy része idővel lebomlik apró mikroműanyagokká, amelyek már szinte láthatatlanok a víz felszínén. Ezek a mikroműanyagok azonban továbbra is jelen vannak a vízben és az élőlényekben, ami súlyos következményekkel járhat az ökoszisztémára és az emberi egészségre is.

Az óceáni élőlények véletlenül fogyasztják a mikroműanyagokat, és ezek bekerülnek a táplálékláncba. Emellett a nagyobb műanyagdarabok is veszélyt jelentenek a tengeri állatokra, akik belegabalyodhatnak vagy lenyelhetik azokat. Ez komoly veszélyt jelent a tengeri élővilágra, köztük a ritka és veszélyeztetett fajokra is.

Ezen állatok fogyasztásával az ember szervezetébe is bele kerül a mikroműanyag.

 

A műanyagok és a talajszennyezés

A szárazföldön is nagy mennyiségű műanyaghulladék halmozódik fel, különösen a szemétlerakókban és illegális hulladéklerakókban. A műanyagok a környezetben elaprózódnak, miközben ki vannak téve a napsugárzásnak és az időjárási hatásoknak. Az így létrejött mikroműanyagok beszivárognak a talajba és az alapvízbe, szennyezve azokat.

Az élelmiszerek csomagolásában gyakran használt műanyagok, például az egyszer használatos bevásárlózacskók és a nejlonfóliák, sokáig megmaradnak a természetben, ami növeli a környezeti terhelést. Az ilyen műanyagok lebontódása során káros anyagok is felszabadulhatnak, tovább rontva a talaj minőségét és az élettelen természeti környezetet.


Az emberek egészségére gyakorolt hatása

A csomagolásra használt műanyagok ökológiai hatása mellett az emberi egészségre is káros hatással lehetnek. A mikroműanyagok, amelyeket a különböző termékek csomagolásában használnak, bekerülhetnek az élelmiszerekbe és a vízbe, amit az emberek fogyasztanak és isznak. A mikroműanyagok károsíthatják az emésztőrendszert és potenciálisan veszélyes anyagokat is felszabadíthatnak a szervezetben.


Megoldások és a változtatás fontossága

Ahhoz, hogy csökkentsük a csomagolásra használt műanyagok környezetszennyezését, számos intézkedésre van szükség:

·         Az újrahasznosítás és újrahasználható csomagolási lehetőségek támogatása és elterjesztése.

·         Fenntarthatóbb csomagolási anyagok kifejlesztése és előnyben részesítése.

·         A műanyagcsomagolások használatának csökkentése, különösen egyszer használatos termékek esetében.

·         Környezettudatos vásárlási szokások kialakítása, amelyek előnyben részesítik a környezetbarát csomagolásokat.

·         Tudatosítani a lakosságot az ökológiai lábnyomukkal kapcsolatos döntéseik hatásairól.

·         A változtatásokhoz mindannyiunknak hozzájárulása szükséges. A csomagolásra használt műanyagokkal kapcsolatos tudatosabb döntések és a fenntar

Széchenyi 2020 - Befektetés a jövőbe - Európai Regionális Fejlesztése Alap