Piszke Papír - Minden esetre

Az irodai munka is legyen környezetvédőbb!

Az irodai munka napjainkban meghatározó szerepet játszik, de nem szabad elfelejtenünk, hogy minden tevékenységünk hatással van a környezetre. Ebben a blogbejegyzésben megosztunk veletek pár egyszerű, de hatékony lépést, amelyekkel bevezethetitek a környezetvédelmet az irodai munkakörnyezetetekbe.

1.      Papírmentes iroda:

Az egyik leghatékonyabb módja a környezetvédelem előmozdításának az, ha minimalizáljuk a papírhasználatot az irodában. Használjatok elektronikus dokumentumokat és e-maileket a kommunikációra, és digitalizáljátok az iratokat. Amennyiben mégis szükség van nyomtatásra, válasszatok újrahasznosított papírt és kétoldalas nyomtatást.

2.      Energiahatékonyság:

Gondoskodjatok arról, hogy az irodában használt elektromos berendezések energiahatékonyak legyenek. Állítsátok le a számítógépeket és más eszközöket a munkaidő után, és használjatok energiatakarékos fényforrásokat. Továbbá, fontos lehetőség a természetes fény kihasználása, amennyiben a munkakörnyezet ezt megengedi.

3.      Hulladékkezelés és újrahasznosítás:

Tegyetek ki könnyen elérhető szelektív kukákat az irodában, és ösztönözzétek a dolgozókat a hulladékok szelektív gyűjtésére. Használjatok újrahasznosítható vagy újrahasznosított irodaszereket, és csökkentsétek az egyszer használatos termékek használatát. Nem szükséges például mindig új tollat venni, érdemes lehet csak a betétet cserélni.

4.      Környezetbarát közlekedés:

Támogassátok az irodai dolgozókat, hogy környezetbarát közlekedési módokat válasszanak. Ösztönözzétek a kerékpározást vagy a tömegközlekedést, és biztosítsatok kerékpártárolót vagy az iroda közelében található tömegközlekedési lehetőségeket.

5.      Tudatosság és oktatás:

Fontos, hogy tájékoztassátok a dolgozókat a környezetvédelem jelentőségéről, és tegyetek lehetővé olyan tréningeket vagy workshopokat, amelyek segítenek nekik a fenntarthatóbb irodai szokások kialakításában. Hozzatok létre környezetbarát kezdeményezéseket, például csapatversenyeket vagy kihívásokat, hogy ösztönözzétek a tudatosságot és a proaktív fellépést.


Az irodai munka és a környezetvédelem összekapcsolása elengedhetetlen a fenntartható jövő megteremtéséhez. A fenti lépések megvalósítása nemcsak segít a környezeti terhelés csökkentésében, hanem hozzájárul a munkatársak ökológiai lábnyomának csökkentéséhez és az irodai környezet minőségének javításához is. Minden apró lépés számít, és együttes erőfeszítéseink révén még nagyobb hatást érhetünk el. Kezdjétek el az irodai környezetvédelmet a tevékenységeitek részévé tenni, és inspiráljátok másokat is, hogy csatlakozzanak hozzátok a fenntartható iroda kialakításában!

Széchenyi 2020 - Befektetés a jövőbe - Európai Regionális Fejlesztése Alap