Piszke Papír - Minden esetre

Papír VS. textil zsebkendő a tudatosabb?

Elgondolkoztál már azon, hogy vajon a textil vagy a papír zsebkendő a környezettudatosabb? Ebben a cikkben röviden összefoglaljuk neked! 

A 15. században a férfiaknál a ruha ujja, a nőknél a fejkendő szolgált zsebkendőként. A 17-18. században a tubákolás divatja adott teret a textilzsebkendő megjelenésének. Mivel a dohánytól sokat tüsszögtek az emberek, így szükség volt egy ruhától elkülöníthető, tisztítható „eszközre”.

A papírból készült zsebkendőt az 1920-as években, Kimberly-Clark „fedezte fel”, amit eredetileg úgy készítettek, hogy kivasalták az alapanyagul használt cellulózt.

De vajon melyik a környezettudatosabb?

Lonkay Márta cikke a greendex.hu-n remekül összefoglalja, ebből emeltük ki a lényeget:

Az Ecosystem Analytics 2012-es tanulmánya ebben a témában készített kutatást, és végig kísérte mindkét termék „életciklusát”. Egy éves elemzés után (melyben egy amerikai felnőtt egy évi felhasználási szokásait vették alapul) megállapították, hogy a pamut zsebkendőnek nincsenek különösebb környezetbéli előnyei a papír zsebkendővel szemben.  Mind a négy szempont – a klímaváltozásra, az emberi egészségre, az ökoszisztéma épségére gyakorolt hatás, valamint az erőforrás-felhasználás – mértéke 7-szer nagyobb egységnyi pamut zsebkendő esetén, mint egységnyi papír zsebkendő használatakor.  A pamut zsebkendő gyártása során felhasznált villamos energia mennyisége kiemelkedő a környezetterhelő hatások között, és a tanulmány szerint még akkor is ez lesz a legmagasabb érték, ha már 9 éve a papír zsebkendőt használják. A hulladéktermelés csökkentésére nincs jelentős hatása a papírzsebkendőnek, így ez sem egy meghatározó tény.

A környezettudatosság tekintetében azonban egy esetben a textil zsebkendő praktikusabb; ha minimum 50 mosásig használják. Bár ezzel kapcsolatban az sem mindegy, hogy hányszor fújnak bele orrot, mielőtt kimossák. Az egészségügyi szakemberek a jelenlegi vírusos helyzetben az egyszer használatos papír zsebkendőt ajánlják, de a megfelelő mosási eljárás mellett a textil zsebkendő is lehet biztonságos. Ehhez magas hőmérsékleten, fertőtlenítő hatású mosószerrel kell kimosni, utána pedig vasalni, hogy valóban teljesen sterillé váljon.

A fentieket átgondolva válasszuk ki a számunkra legjobb megoldást, és figyeljünk a körültekintő használatára!

A hidegebb idő beköszöntével pedig inkább próbáljuk megelőzni a zsebkendő használatát, és inkább erősítsük meg az immunrendszerünket, hogy minél kevesebbszer kerüljünk ilyen dilemma elé. 😉


Források: https://greendex.hu/zsebkendo-dilemma-papir-vagy-textil/

https://korforras.hu/2020/03/05/papir-vagy-textil-zsebkendo-melyik-a-kornyezettudatosabb/


Széchenyi 2020 - Befektetés a jövőbe - Európai Regionális Fejlesztése Alap