Piszke Papír - Minden esetre
Papír vagy textil zsebkendő a környezetbarátabb?

Melyik a tudatosabb: a papír vagy textil zsebkendő?

Elgondolkoztál már azon, hogy vajon a textil vagy a papír zsebkendő a környezettudatosabb? Alábbi cikkünkben röviden összefoglaljuk neked!

Egy kis zsebkendő történelem

A 15. században a férfiaknál a ruha ujja, a nőknél a fejkendő töltötte be a zsebkendő funkcióját. A 17-18. században a tubákolás divatja adott teret a textilzsebkendő megjelenésének. Mivel a dohánytól sokat tüsszögtek az emberek, így szükség volt egy a ruhától elkülöníthető, könnyen tisztítható „eszközre”.

A papírból készült zsebkendőt az 1920-as években Kimberly-Clark „fedezte fel”, amit eredetileg úgy készítettek, hogy kivasalták a papír alapanyagául szolgáló cellulózt.

 

De vajon a textil vagy papír zsebkendő a környezetbarátabb?

Lonkay Márta cikke a greendex.hu-n remekül összefoglalja a két típust ökológiai szempontból, ebből emeltük ki a lényeget:

Az Ecosystem Analytics 2012-ben készült tanulmányában azt vizsgálták, hogy a textil és papír zsebkendő közül melyik bizonyul a környezettudatosabb választásnak. A kutatás során végigkísérték mindkét termék „életciklusát”. Egy éves elemzés után (melyben egy amerikai felnőtt egy évi zsebkendő felhasználási szokásait vették alapul) megállapították, hogy a pamut zsebkendőnek nincsenek különösebb környezetbéli előnyei a papír zsebkendővel szemben.  Mind a négy vizsgált szempont – a klímaváltozásra, az emberi egészségre és az ökoszisztéma épségére gyakorolt hatás, valamint az erőforrás-felhasználás – szerint egységnyi textil zsebkendő ökológiai lábnyoma 7-szer nagyobb egy egységnyi papír zsebkendőénél. Köztudott, hogy a textilipar az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág, és ehhez az újrahasználható zsebkendők gyártása is hozzájárul. A pamut zsebkendő előállítása során felhasznált villamos energia mennyisége kiemelkedő a környezetterhelő hatások között, és a tanulmány szerint még akkor is ez lesz a legmagasabb érték, ha már 9 éve használják ugyanazt a textil zsebkendőt. A hulladéktermelés csökkentésére nincs jelentős hatása a papír zsebkendőnek, így ez nem meghatározó szempont a döntésben.

A környezettudatosság tekintetében a textil zsebkendő csak akkor bizonyul jobb választásnak, ha minimum 50 mosásig használják. Ebben az esetben fontos megjegyezni, hogy bizony nem mindegy, hogy hányszor fújnak bele orrot, mielőtt mosásba kerül. Az egészségügyi szakemberek a jelenlegi vírusos helyzetben az egyszer használatos papír zsebkendőt ajánlják, a textil zsebkendő csak a megfelelő mosási eljárás mellett lehet kórokozómentes. Ehhez magas hőmérsékleten, fertőtlenítő hatású mosószerrel kell mosni a zsebkendőt, utána pedig vasalni, hogy valóban teljesen sterillé váljon, ezek pedig szintén energia- és vízigényes folyamatok.

A fentieket átgondolva válasszuk ki a textil és papír zsebkendő közül a számunkra megfelelőbb megoldást, és figyeljünk a körültekintő használatára!

A hidegebb idő beköszöntével pedig inkább próbáljuk megelőzni bármilyen zsebkendő használatát, és inkább erősítsük meg az immunrendszerünket, hogy minél kevesebbszer kerüljünk ilyen dilemma elé. 😉

 

Hogyan válasszunk környezetbarát papír zsebkendőt?

Vásárláskor nézzük meg a lapszámot, hogy hány darab zsebkendőt kapunk az adott csomagban: minél több, annál jobb! Válasszunk színezék- és illatanyagmentes zsebkendőt, hiszen kidobás után ebből nem fognak káros anyagok felszívódni a természetbe, és nyom nélkül lebomlanak majd. A legfontosabb pedig, hogy keressük a műanyagmentes csomagolást. A Szép papírzsebkendő fóliamentes, újrahasznosított és újrahasznosítható papírdobozával egyedülálló a hazai piacon, ráadásul Magyarországon készül, így a szállítás során keletkező szennyezés mértéke is jelentősen kisebb más alternatívákhoz képest.

A Szép papírzsebkendőről itt többet is megtudhatsz! 

 

Források: https://greendex.hu/zsebkendo-dilemma-papir-vagy-textil/

https://korforras.hu/2020/03/05/papir-vagy-textil-zsebkendo-melyik-a-kornyezettudatosabb/

Széchenyi 2020 - Befektetés a jövőbe - Európai Regionális Fejlesztése Alap