Piszke Papír - Minden esetre
10 tipp tRENDrakó Marcitól a vegyszermentes háztartáshoz

10 tipp tRENDrakó Marcitól a vegyszermentes háztartáshoz

Szeretnél Te is vegyszermentesen takarítani otthonodban? A káros és környezetszennyező kemikáliák sajnos mára a háztartásaink szerves részét képzik, de ne aggódj, mindenre létezik természetes alternatíva: tRENDrakó Marci megosztotta velünk a legjobb és legkönnyebben megvalósítható öko tippeit, amikkel könnyedén elindulhatsz a vegyszermentes háztartáshoz vezető úton.

„Ha rend és rendszer van az otthonodban, rend és rendszer lesz az életedben is!” 

1. Tisztítószerek felülvizsgálata: Vedd számba a háztartásodban lévő összes tisztítószert, és nézd meg címkéjükön az összetevőiket. Távolítsd el azokat, amelyek agresszív vegyi anyagokat tartalmaznak, és cseréld le őket természetes alapanyagokból készült tisztítószerekre. Ez a feladat egy kisebb kutakodást igényelhet, de hidd el, megéri a belefektetett energia a család és a gyerekek biztonsága érdekében, hiszen a vegyszermentes tisztítószerek amellett, hogy hatékonyak, az emberi egészségre és a környezetre sem veszélyesek.

2. Használj ecetet: Az ecet egy kiváló természetes tisztítószer. Házi tisztítószer készítéséhez keverj össze ugyanakkora rész ecetet és vizet, tegyél hozzá egy kevés tiszta alkoholt, és máris használhatod üveg- és tükörfelületek környezetbarát tisztítására. Pár csepp illóolajjal kedvedre illatosíthatod is saját házilag készült öko tisztítószeredet! 
 
3. Szódabikarbónával a szennyeződések ellen: A szódabikarbóna hatékonyan távolítja el a vízkövet, a zsírt és más makacs szennyeződéseket, ezért kiváló környezetbarát tisztítószer alapanyagnak számít. A szódabikarbóna vegyszermentes tisztítószerként tökéletes lehet a mosogató, csempe, kád vagy a sütő környezetbarát tisztítására.
 
4. Citromlé a friss illatért: A citromlé természetes antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ezért kiváló természetes tisztítószer alapanyag, ráadásul kellemes illatot is hagy maga után. A citromlevet használhatod a WC vegyszermentes takarítására, vagy hozzáadhatod házi tisztítószereidhez. 
 
5. Használj mosható törlőrongyokat: Amikor csak lehet, az egyszer használatos papírtörlők helyett válassz mosható, újrahasznosítható törlőrongyokat. A többször használatos textil rongyok környezetbarát alternatívát jelentenek, és csökkentik a hulladék mennyiségét. Ezek mosásához is használj környezetbarát mosószert, és az energiatakarékosság jegyében csak akkor mosd ki őket, ha összegyűlt egy teljes programnyi ruha.

ZöldPiszke tipp: Vannak azonban olyan helyzetek, amikor elkerülhetetlen a konyhai papírtörlő használata. Ilyen esetekre készülj fel a fóliamentes, környezetbarát csomagolású Szilvia papírtörlővel, amiben gazdaságos kiszerelésének köszönhetően rengeteg papírt találsz, és még a műanyag hulladéktermeléshez sem járulsz hozzá! Tudj meg többet a környezetbarát és hazai gyártású Szilvia papírtörlőről itt.
 
6. Kísérletezz a természetes illóolajokkal: Az illóolajok nem csak kellemes illatot biztosítanak, hanem természetes fertőtlenítő és frissítő hatásuk is van. Ha azt szeretnéd, hogy a vegyszermentes tisztítás után illatozzon otthonod, adj néhány csepp illóolajat a házi készítésű tisztítószerekhez. Az olajok hangulatra és egészségre gyakorolt jótékony hatásait pedig aroma diffúzor használatával is élvezheted.
 
7. Próbáld ki a gőzölőt: A gőzzel való tisztítás kiválóan alkalmas az alaposabb tisztításhoz anélkül, hogy vegyszerekre lenne szükség. A forró gőz önmagában, vegyszermentesen és hatékonyan távolítja el a baktériumokat és szennyeződéseket a padlóról, csempéről, textilekről és más felületekről.
 
8. Takaríts rendszeresen: A rendszeres (vegyszermentes) takarítás segít megelőzni a szennyeződések és kosz felhalmozódását, így könnyebb és gyorsabb lesz a takarítás természetes és környezetbarát tisztítószerekkel is.
 
9. Környezetbarát mosás: Használj környezetbarát mosószert és adagolj megfelelő mennyiséget a mosáshoz. Kerüld az erős vegyi anyagokat tartalmazó öblítők használatát, és figyelj arra, hogy energiatakarékos mosási módot válassz. Az energiatakarékossághoz hozzátartozik az is, hogy csak teli programot indíts el, és lehetőleg ne indítsd el a mosógépet 1-2 ruhadarab miatt.
 
10. Ökológiai tisztítóeszközök használata: Válassz fenntartható, tisztítóeszközöket, például bambusz sörtéjű keféket, természetes szivacsokat vagy mosható mikroszálas törlőkendőket, amelyek helyettesíthetik a műanyag alapú változatokat. A többször használatos eszközök nemcsak tovább tartanak műanyag társaiknál, de sokkal szebben is mutatnak például a konyhában.

 

Reméljük, hogy a fenti tippek adnak Neked némi támpontot a vegyszermentes háztartás kialakításához. Kezdd kis lépésekkel, próbálj ki új recepteket és módszereket, és találd meg a számodra legmegfelelőbb zöld megoldásokat.

Ne habozz megosztani tapasztalataidat és ismereteidet másokkal! Ne irigykedj, mert ezzel életeket menthetsz vagy tehetsz könnyebbé: keresd a vegyszermentes takarításra specializálódott weboldalakat (például a piszkeshop.hu-t), fórumokat, közösségi média csoportokat vagy csomagolásmentes boltokat, ahol másokkal is megoszthatod a tapasztalataidat és tanulhatsz új, környezetbarát technikákat és recepteket!

Még több ötletért kövesd be a tRENDrakó-t Instagramon és TikTokon hasznos tippekért!

 

tRENDrakó Marci vegyszermentes háztartási tippjei

tRENDrakó Marci vegyszermentes háztartási tippjei

Széchenyi 2020 - Befektetés a jövőbe - Európai Regionális Fejlesztése Alap