Piszke Papír - Minden esetre

10 tipp tRENDrakó Marcitól a vegyszermentes háztartáshoz

tRENDrakó Marci a legjobb és legkönnyebben megvalósítható tippeit szedte össze, amivel a Te háztartásod is elindulhat a vegyszermentes úton:

„Ha rend és rendszer van az otthonodban, rend és rendszer lesz az életedben is!” 

1. Tisztítószerek felülvizsgálata: Menj végig a háztartásodban lévő összes tisztítószeren, és nézd meg az összetevőiket. Távolítsd el azokat, amelyek tartalmaznak agresszív vegyi anyagokat, és cseréld le őket természetes alapanyagokra.

2. Használj ecetet: Az ecet egy kiváló természetes tisztítószer. Keverj össze vízzel azonos arányban, tégy hozzá egy kevés tiszta alkoholt és használd üveg- és tükörfelületek tisztítására. 
 
3. Szódabikarbóna a szennyeződések ellen: A szódabikarbóna hatékonyan távolítja el a vízkövet, a zsírt és más makacs szennyeződéseket. Használhatod mosogató, csempe, kád vagy sütő tisztítására.
 
4. Citromlé a friss illathoz: A citromlé természetes antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik és kellemes illatot hagy maga után. Használhatod a WC tisztítására, vagy hozzáadhatod a tisztítószereidhez.
 
5. Használj mosható törlőrongyokat: Az egyszer használatos papírtörlők helyett válassz mosható, újrahasznosítható törlőrongyokat. Ezek környezetbarát alternatívát jelentenek, és csökkentik a hulladék mennyiségét.
 
6. Kísérletezz a természetes illóolajokkal: Az illóolajok nem csak kellemes illatot biztosítanak, hanem természetes fertőtlenítő és frissítő hatásuk is van. Adj hozzá néhány cseppet a tisztítószereidhez vagy használj aromadiffúzort a szobában.
 
7. Próbáld ki a gőzölőt: A gőzölők kiválóan alkalmasak a mélyebb tisztításhoz anélkül, hogy vegyszerekre lenne szükség. A forró gőz hatékonyan távolítja el a baktériumokat és szennyeződéseket a padlókon, csempéken, szőnyegeken és más felületeken.
 
8. Takaríts rendszeresen: A rendszeres takarítás segít megelőzni a szennyeződések és kosz felhalmozódását, így könnyebb és gyorsabb lesz a takarítás vegyszermentes módon is.
 
9. Környezetbarát mosás: Használj környezetbarát mosószereket és adagolj megfelelő mennyiséget a mosáshoz. Kerüld a túlzott vegyi anyagokat tartalmazó öblítők használatát, és figyelj arra, hogy energiatakarékos mosási módot válassz.
 
10. Ökológiai tisztítóeszközök használata: Válassz fenntartható tisztítóeszközöket, például bambusz sörtéjű keféket, természetes szivacsokat vagy mosható mikroszálas törlőkendőket, amelyek helyettesíthetik a műanyag alapú változatokat.
 
Ezek a tippek segíthetnek a vegyszermentes háztartásod kialakításában. Kezdd kis lépésekkel, próbálj ki új recepteket és módszereket, és találd meg a számodra legmegfelelőbb megoldásokat.
 
És végül oszd meg a tapasztalatokat és ismereteket, ne irigykedj, mert ezzel életeket menthetsz vagy tehetsz könnyebbé: keresd a vegyszermentes takarításra specializálódott weboldalakat, fórumokat vagy közösségi média csoportokat, ahol másokkal is megoszthatod a tapasztalataidat és tanulhatsz új technikákat és recepteket!

Még több ötletért kövesd be a tRENDrakó-t is, Instagramon, TikTokon!


tRENDrakó Marci - vegyszermentes háztartási tippei

Széchenyi 2020 - Befektetés a jövőbe - Európai Regionális Fejlesztése Alap