Piszke Papír - Minden esetre
Tippek, amikkel csökkentheted az ökológiai lábnyomodat!

Tippek, amikkel csökkentheted az ökológiai lábnyomodat!

Mit jelent az ökológiai lábnyom? Miért fontos a csökkentése? Hogyan számolhatod ki az ökológiai lábnyomod mértékét? Cikkünkből ezeket mind megtudhatod.

Az emberiség számára egyre fontosabbá válik, hogy megőrizze és védelmezze a környezetet. Az ökológiai lábnyom egy olyan fogalom, amely segíthet megérteni, hogy mekkora nyomot hagyunk a Földön az életünk során a fogyasztásunk révén.
Egy ember ökológiai lábnyoma azt a területet takarja, amelyre szüksége van az életben maradáshoz, és amelyben kölcsönhatásba kerül a környezettel. Az ökológiai lábnyom csökkentésével hozzájárulhatunk a fenntarthatóbb jövőhöz és az élhetőbb bolygóhoz.

 

Az ökológiai lábnyomról egy kicsit részletesebben:

Az ökológiai lábnyom egy olyan mérőszám, amely összeveti az emberi tevékenység következtében létrejövő ökológiai terhelést a Föld biokapacitásával. A biokapacitás azt a képességet jelenti, amellyel a Föld ökoszisztémái képesek megújuló erőforrásokat termelni és az emberi tevékenység által termelt hulladékot és szén-dioxidot elnyelni.


Az ökológiai lábnyomot sokféle tényező befolyásolja, például:
•    az élelmiszerfogyasztás,
•    az energiafelhasználás,
•    a közlekedési szokások,
•    az épületek energiaigénye,
•    és a fogyasztási szokások.

Jó hír, hogy az embernek lehetősége van csökkenteni az ökológiai lábnyomát, ezáltal pedig hozzájárulni a környezetvédelemhez és a természet szennyezésének csökkentéséhez.

 

Milyen módszerekkel csökkenthető az ökológiai lábnyomunk?

·         Tudatosság és tervezés:

Első lépésként fontos megérteni, hogy mely tevékenységeink járulnak hozzá legnagyobb mértékben az ökológiai lábnyomunkhoz. Érdemes ökológiai lábnyom kalkulátort használni, hogy megtudjuk, milyen hatással van az életmódunk a környezetre. Ennek tudatában elkezdhetjük megtervezni az utunkat a fenntarthatóbb életmód felé.

 

·         Fenntartható étkezés:

A nem megfelelő élelmiszerfogyasztás jelentős hatással van az ökológiai lábnyomunkra. Próbáljunk minél több helyi és szezonális élelmiszert választani, amelyeknek a kevesebb szállítás miatt kisebb a környezetszennyező hatása, mint a messzi tájakról érkező termékeknek. Amennyire csak tudjuk, csökkentsük a húsfogyasztás mértékét és az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását, hiszen a hús- és tejipar hatalmas földterületeket igényel, valamint a víz- és erőforrásigénye is jelentős, így nem tartoznak a legkörnyezettudatosabb iparágak közé.

 

·         Energiatakarékosság:

Használjunk energiatakarékos háztartási eszközöket, melyekkel csökkenthetjük otthonunk energiafelhasználását. Hagyományos izzó helyett használjunk LED izzókat, kapcsoljuk ki a készülékeket, amikor nem használjuk őket, és amennyiben lehetőség van rá, fontoljuk meg a megújuló energiaforrások, például a napenergia felhasználását.

 

·         Fenntartható közlekedés:

Amikor tehetjük, közlekedjünk gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel. Próbáljuk meg minimalizálni a saját autó használatát, különöseb akkor, ha egyedül utazunk. Ilyen esetekre megoldást jelentenek a megosztott közlekedési eszközök. A munka terén a home office igénybevétele is elősegítheti kicsit a környezetvédelem ügyét. Hosszabb utazás során is törekedjünk az ökotudatosabb alternatívák választására, hiszen a repülőgépek ökológiai lábnyoma igen magas.

 

·         Hulladék csökkentése és újrahasznosítás:

Vásárlás közben figyeljünk arra, hogy olyan termékeket válasszunk, melyek csomagolása teljesen lebomlik vagy újrahasznosítható. Gondoljuk át, hogy mire van valójában szükségünk, és csak ezeket a termékeket vegyük meg, ne vásároljunk felesleges cikkeket. Keressük fel a helyi piacokat és csomagolásmentes boltokat, ahol a helyi termelőket támogatva, akár zero-waste módon, hulladéktermelés nélkül tudunk élelmiszereket és háztartási cikkeket vásárolni. A hulladékot gyűjtsük szelektíven vagy hasznosítsuk újra mi magunk.

 

Amennyiben belevágnál az ökológiai lábnyomod csökkentésébe, akkor a későbbiekben motiváló hatása lehet annak, ha kiszámolod az ökológiai lábnyomod mértéket a jelenlegi életmódod mellett, és a fenntarthatóbb szokások bevezetése után megismétled a folyamatot. Ezt megteheted akár minden hónapban egy rövidebb időszakon keresztül, és ilyen módon biztosan látható eredménye lesz a változtatásoknak, amik további lendületet adnak a folytatáshoz!
Az ökológiai lábnyomod mértékét itt számíthatod ki:

Ökológiai lábnyom kalkulátor

Az ökológiai lábnyomunk csökkentése nemcsak a környezetünk védelme szempontjából rendkívül fontos, hanem az emberi jólét megőrzése érdekében is cselekednünk kell. A környezettudatosabb döntéseink nyomán egy élhető bolygó lehetőségét is megadjuk a jövő generációi számára.

Mindannyian tehetünk kisebb-nagyobb, de mindenképpen fontos lépéseket egy olyan fenntarthatóbb életmód felé, amely kisebb ökológiai lábnyommal rendelkezik, és kevesebb terhelést ró a természetre. Az egyszerűbb élet, a környezettudatosság szem előtt tartása és az új szokások kialakítása mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy szebb jövőt teremtsünk magunknak és a Földünknek egyaránt.

Széchenyi 2020 - Befektetés a jövőbe - Európai Regionális Fejlesztése Alap