Piszke Papír - Minden esetre

Hogyan csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat? Hogyan számoljuk ki?

Egyáltalán mit jelent az ökológiai lábnyom? Miért fontos a csökkentése? Röviden összefoglaltuk a lényegét :)

Az emberiség számára egyre fontosabbá válik, hogy megőrizze és védelmezze a környezetet. Az ökológiai lábnyom egy olyan fogalom, amely segíthet megérteni, hogy mennyi nyomot hagyunk a Földön az életünk és fogyasztásunk során.

Az ökológiai lábnyom egy mérték arra, hogy mekkora területre van szükség az életünk fenntartásához és a környezetünkkel való kölcsönhatásunkhoz. Ha csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat, hozzájárulunk a fenntarthatóbb jövőhöz és az élhetőbb bolygóhoz.


De mi is egyáltalán az ökológiai lábnyom?

Az ökológiai lábnyom egy olyan mérőszám, amely összeveti az emberi tevékenységek következtében létrejövő ökológiai terhelést a Föld biokapacitásával. A biokapacitás azt a képességet jelenti, amellyel a Föld ökoszisztémái képesek megújuló erőforrásokat termelni és az emberi tevékenységek által termelt hulladékot és szén-dioxidot elnyelni.

Az ökológiai lábnyomot különböző tényezők befolyásolják, például

  • az élelmiszerfogyasztás,
  • az energiafelhasználás,
  • a közlekedési szokások,
  • az otthonaink energiaigénye és
  • a fogyasztási szokások.

Azonban van lehetőségük csökkenteni az ökológiai lábnyomukat, és ezáltal pozitív hatást gyakorolni a környezetre.


Hogyan csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat?

·         Tudatosság és tervezés:

Első lépésként fontos megérteni, hogy mely területeken járulunk hozzá a leginkább az ökológiai lábnyomunkhoz. Érdemes ökológiai lábnyom kalkulátort használni, hogy megtudjuk, milyen hatással van az életmódunk a környezetre. Ezután tervezzük meg az életünket úgy, hogy fenntarthatóbbá váljon.

·         Fenntartható étkezés:

Az élelmiszerfogyasztás jelentős hatással van az ökológiai lábnyomunkra. Próbáljunk több helyi és szezonális élelmiszert választani, amelyeknek kisebb az ökológiai lábnyoma a hosszú távú szállítási távolságok miatt. Csökkentsük a húsfogyasztást, mert a hústermelés jelentős terhelést jelent a környezetre.

·         Energiatakarékosság:

Használjunk energiatakarékos háztartási eszközöket és csökkentsük az energiafelhasználást. Használjunk LED izzókat, kapcsoljuk ki a készülékeket, ha nem használjuk őket, és fontoljuk meg a megújuló energiaforrások, például a napenergia felhasználását.

·         Fenntartható közlekedés:

Próbáljunk meg tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalog közlekedni, amikor lehetséges. A saját autó használatát csökkenthetjük azzal, hogy megosztott közlekedési eszközöket választunk vagy home-office módon dolgozunk.

·         Hulladék csökkentése és újrahasznosítás:

Tudatosan válasszunk újrahasznosítható termékeket, és gondoljuk át, hogy mire van szükségünk valójában, mielőtt új terméket vásárolnánk. Szelektíven gyűjtsük és újrahasznosítsuk a hulladékot.


Izgalmas lehet, ha az ember kiszámolja az ökológiai lábnyomát jelenlegi fogyasztás mellet, majd a tudatosabb döntések után újra. Érdemes akár hónapokon keresztül jobban odafigyelni a környezet védelmére majd újra számolni a lábnyomot. Biztosan jelentős változásokat látsz majd az életed minden területén. Megteheted például itt:

Ökológiai lábnyom kalkulátor


Az ökológiai lábnyom csökkentése nem csak környezetvédelmi szempontból fontos, hanem az emberi jólét és a jövő generációk érdekeinek megőrzése szempontjából is létfontosságú.

Mindannyian tehetünk lépéseket a fenntarthatóbb életmód felé, kisebb ökológiai lábnyommal. Az egyszerűbb élet, a környezettudatosság és az új szokások kialakítása mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy jobb jövőt teremtsünk magunknak és a bolygónknak egyaránt.


Széchenyi 2020 - Befektetés a jövőbe - Európai Regionális Fejlesztése Alap